Wij maken gebruik van cookies op onze website, in onze privacy statement & cookieverklaring lees je hier meer over.

"Wat veel mensen vergeten is dat een datacenter naast een schat aan data ook een schat aan hardware is."

Als er over hosting wordt gesproken, gaat het vaak over de digitale hostingomgeving. Niet gek natuurlijk, want een hostingpartij zorgt er hoofdzakelijk voor dat jouw website altijd online bereikbaar is. Het belang van een goed beveiligd datacenter wordt echter pas gezien als het fout gaat. In dit artikel vertellen we wat meer over de veiligheid en het belang van een goed datacenter.

Een van de dingen die mensen vaak vergeten bij hosting is dat alles wat online staat, ook ergens offline staat. In een datacenter dus. Dat betekent dat alles, van wachtwoorden tot aan die ene foto waarvan je liever had gezien dat ‘ie niet online stond, ergens op een server staat. Dan zou het eigenlijk best logisch zijn dat deze informatie ook op de offline plek goed beschermd is, toch? Toch is dat niet altijd het geval. Hieronder geven we je twee voorbeelden van hoe mis het kan gaan.

Het gevaar van brand

In maart 2021 ging het in Frankrijk flink mis bij een grote hostingpartij; één van de grote spelers in de hostingwereld en concurrent van onder andere Amazon. Op 10 maart ging één van hun datacenters in Strasbourg volledig in vlammen op. Miljoenen sites waren een aantal dagen tot zelfs maanden offline. Onder de getroffenen waren zelfs enkele overheidssites en banken.

Het datacentrum was dus niet goed beveiligd tegen brand en de schade was ongekend. Van de vier datacenters die het bedrijf in Strasbourg had staan, was er één volledig afgebrand, één flink beschadigd en twee overleefden de brand. Bijna twee maanden na de brand had het bedrijf nog steeds niet alle diensten online. Tot overmaat van ramp werd later bekend dat de back-ups niet perfect geregeld waren en dat klanten mogelijk zelfs al hun data kwijt waren. Een catastrofe. Maar brand is niet het enige gevaar dat op loer ligt in een datacenter.

Offline cybercrime

Jouw wachtwoord en bestanden bewaar je op een veilige plek op je computer of harde schrijf. Maar wat nou als jouw informatie opeens toch gestolen wordt, ondanks deze voorzorgsmaatregelen? 

Wat veel mensen vergeten is dat een datacenter, naast een schat aan data, ook een schat aan hardware is. In datacenters staat vaak voor vele miljoenen aan apparatuur. Daarom is het niet gek dat criminelen hier kansen zien. Voor de criminelen is het trouwens een dubbele winst als het ze lukt om een server te stelen, want tegenwoordig kan je op het dark web leuke bedragen vangen voor een lijst met inloggegevens.

Het gebeurt nog steeds met enige regelmaat dat er criminelen proberen in te breken in slecht beveiligde datacenters, of bij bedrijven die hun data opslaan op hun eigen bedrijfslocatie. Het is natuurlijk heel vervelend als jouw apparatuur wordt gestolen maar het wordt pas écht vervelend als je al jouw klanten moet vertellen dat ze hun wachtwoorden moeten veranderen, omdat al hun data gestolen is. Het is dus belangrijk om jouw data goed te laten beveiligen, zowel off- als online.

Het datacenter van HostingTeam

Hoe beveiligt HostingTeam zijn eigen datacenters dan? 

Om de garantie te kunnen geven dat jouw data bij ons écht goed beveiligd is, werken we alleen samen met partijen die hun beveiliging op-en-top hebben geregeld. Om het gevaar van brand uit te sluiten is ons datacenter gebouwd met zo min mogelijk brandbare materialen. Daarnaast wordt bij een brandmelding binnen een aantal minuten alle zuurstof uit de datacenters getrokken waardoor het vuur geen kans krijgt om zich te verspreiden. Zo weten wij zeker dat jouw data veilig is wanneer er brand uitbreekt. Kunnen we 100% garantie geven? Dat niet, maar we durven wél te zeggen dat een situatie zoals eerder geschetst in dit artikel, niet bij ons gaat gebeuren.

Nu denk je vast: ‘Allemaal leuk en aardig, die brandbeveiliging, maar wat als ik nou naar binnen loop en gewoon een harde schijf uit het serverrack trek en wegloop?’. Ook hierover kunnen we zeggen dat de kans dat dit gaat lukken, nihil is. Om bij het datacenter van onze partners naar binnen te gaan, moet er namelijk aan deze drie voorwaarden worden voldaan: 

  • 24 uur van tevoren moet je zijn aangemeld.
  • Je moet een geldige ID-kaart tonen.
  • Je vingerafdruk wordt iedere keer gecontroleerd. 

Daarnaast hangt het pand vol met camera’s en is er 24/7 beveilig aanwezig. Ook zijn onze serverracks individueel afgesloten. Dus ook al dringt er iemand de serverruimte binnen, kan hij of zij alsnog niet bij onze servers.

Wil je er meer over weten?

Wij durven te zeggen dat onze beveiliging van het allerhoogste niveau is, en dat de kans op offline incidenten is geminimaliseerd. Heb jij nou het idee dat je een loophole hebt gevonden, wil je misschien een keer komen kijken in een van onze datacenters, óf heb jij een vraag over onze beveiliging? Neem dan contact met ons op, dan vertellen we je er meer over.

+2,50%